Onko kirppistely ekologista?

Onko kirppistely ekologista? Tiivistetysti sanoisin, että käytetyn tavaran ostaminen on uuden tavaran ostamista ympäristöystävällisempää. Uuden ostaminen ruokkii tavaran kysyntää, käytetyn tavaran ostaminen taas ei. Vai ruokkiiko?

Jossain määrin kirppistely saattaa ruokkia kulutusta. Kun itse aikoinaan shoppailin vaatteita ja muuta krääsää suhteellisen holtittomasti, pidin usein kirppispöytää. Oli kiva, että sai tavaraa myytyä. Sai rahaa ostaa uusia vaatteita ja tilaa vaatekaappiin uusille ihanuuksille! Möin jopa vaatteita, joissa oli hintalaput paikoillaan. Minulle kirppari mahdollisti himoshoppailun, kun sain hyvällä omallatunnolla vaatteet kiertoon ja kotiin tilaa uusille tavaroille. Yhden myydyn paidan tilalle saatoin ostaa kaksi uutta. Tunnistatko sinä himoshoppaajan kirppispöydän? Voisitko jättää tuotteet siltä pöydältä ostamatta?

Toisaalta kaikki kirppispöytien pitäjät eivät ole himoshoppaajia. Siellä saattaa olla konmarittajan pöytä, jonka tavara on ihan todella hänelle turhaa, jonka hän on kodistaan siivousrumban yhteydessä karsinut. Itselle turhaa tavaraa on tyhmää jemmata kaapeissa, ja joku toinen taas saattaisi oikeasti tarvita noita tuotteita. Minimalismi-projektin yhteydessä on hyvä idea pitää kirppispöytää / laittaa tavaroita myyntiin nettikirppiksille! Silloin itselle turhat tavarat saattavat päätyä niitä tarvitseville. Jos on paljon ylimääräistä tavaraa, on oikeasti hyvä idea myydä niitä. Kunhan sitten ei ostaisi uutta kaksin käsin tilalle, kun kaapeista vapautuu tilaa.

Kirpparilla voi myydä lastenvaatteita, jotka ovat käyneet omille lapsille pieniksi. Lastenvaatteiden käyttöikä on niin lyhyt, että niitä on vaikeaa useammankaan lapsen kuluttaa loppuun. Kirpputorilta saattaa löytyä pöytä, jonka myyjä myy harkiten noin kymmenen vuoden välein turhaksi käynyttä tavaraa pois. Varmasti kirppareilla on paljon tavaraa, jota niiden omistaja ei ihan todella enää elämäntilanteiden muuttuessa tarvitse. Ne voivat kirpparin kautta päästä kiertoon, uuteen kotiin niitä tarvitseville.

Kuitenkaan kirpparilta ei kannata tehdä heräteostoksia. Jos  meidän on todella helppo päästä eroon vanhasta tavarasta, se ruokkii kulutuksen kierrettä. Mieti, jos esimerkiksi vanhasta sohvasta eroon pääseminen olisi todella vaikeaa. Kukaan ei sitä ostaisi ja sen kaatopaikalle vieminen maksaisi vaikka 1000 euroa. Sitä varmasti miettisi kahdesti, millaisen sohvan hankkisi ja pitäisi siitä oikeasti huolta.

Mielestäni sitten ollaan kestävällä tasolla, kun päätetään ostaa vain todelliseen tarpeeseen. Silloin ajattelen, että myös uudenkin ostaminen voi olla perusteltua. Todellinen tarve voisi olla mm. talvitakki. Minulla on yksi talvitakki, ostettu joskus lukioikäisenä. Jos se menee korjaamiskelvottomasti rikki, on minun käytännössä pakko löytää pian uusi talvitakki, joko käytettynä tai uutena. Uutena ostetussa on se etu, että saa ainakin satavarmasti oikean kokoisen ja mieluisen. Käytettynä ostaessa taas ympäristöystävällisyys, jos vaikka sattuu löytämään takin, joka on edelliselle omistajalle käynyt vääränkokoiseksi, eikä hän enää oikeasti tarvitse sitä, silloin takin elinikää  saa pidennettyä ottamalla sen itse käyttöön.

Moni kuitenkaan ei mieti ”mitä minä tarvitsen” vaan ”mitä minä haluan”. Sen takia kodeissamme on kymmeniä tuhansia tavaroita, vaikka periaatteessa tarvitsisimme vain pari sataa tavaraa.

Kiertelen itsekin toisinaan kirppiksillä ja selailen nettikirpputoreja, lähinnä lastenvaatteiden takia. Kerran näin kirpparilla kaksi suurinpiirtein ikäistäni naista, ostoskärryt täynnä vaatetta. He juttelivat siitä, että eivät jaksa sovittaa vaatteita, kun ne ovat kuitenkin niin halpoja, ettei menetys ole suuri, vaikka ne eivät sopisikaan. Toivottavasti he sitten jaksoivat myös keksiä väärän kokoisille vaatteille roskiksen sijaan muun jatkosijoituspaikan! Mielestäni myös se on hieman hullua, että olen joskus tienannut kirppispöydällä viikossa noin 200 euroa. Se tuntui helpolta rahalta, vaikka tavaran arvo on uutena ollut moninkertaisesti enemmän. Kuinka moni myymästäni tavarasta on päätynyt oikeasti käyttöön, kuinka moni kotona sovitettaessa on taas lentänyt roskikseen?

Käytetyn tavaran ostaminen voi olla ekoteko, jos ostaa vain tarpeeseen. Zero waste elämäntapaan liitetään usein viisi k:ta: kieltäydy, kevennä, käytä uudelleen, kierrätä, kompostoi. Tärkeintä onkin mielestäni kieltäytyä. Sanoa ei kaikille ylimääräisille ja turhille hankinnoille! 😊

Olen ehdottomasti käytetyn tavaran puolella! 😊 Olen löytänyt kotiini käytettynä niin kahvinkeittimen, patjat, pyykinpesukoneen, verhot, sohvan että lastentarvikkeita ja tietotekniikkaa, näin esimerkkeinä. Mutta jos jotakin ei tarvitse, ei sen ostaminen ole edes käytettynä täysin ongelmatonta.

Ps. Yksi ekoteko – blogista löytyy muuten aiheesta superhyvä postaus! 😊 Tuon postauksen  tiimoilta aloin itsekin suhtautumaan kirppistelyyn  vähän kriittisemmin.

6 thoughts on “Onko kirppistely ekologista?

 1. Hyviä ajatuksia. Mulla joskus villeinä sinkkuaikoina oli todellakin tuo, että aina pari möin, ja samalla kiikutin kahta kauheammin lisää kirpparilta.
  Kun 3v esikoinen oli vauva/mahassa, mulla ehkä sillon karkasi aluksi kans mopo käsistä, kun oli niin ihanaa ostella vauvalle kaikkea. Nykyään enemmän järki kädessä ja ajatuksella kirpparilta kotiutan lapsille vaatteita pikkuhiljaa, aina sitä seuraavaa kokoa metsästäen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Mulla on kans tuo että seuraavia kokoja katselen lapsille! 😊 Ei tule niin hätä sitten, kun hankinta pitäisi olla tehtynä, että olisi pakko sen kiireen takia ostaa uutena! 😊

   Tykkää

 2. Hyviä pohdintoja! 🙂

  Aikanaan ihastuin kirppistelyyn vaatteiden ja lahjojen hankinnan paikkana ympäristösyistä. Minusta oli mukavaa kierrellä hyllyjen välissä ihmettelemässä mitä kaikkea outoa sitä voikaan yrittää myydä (esim. pussillisen leipäpussinsulkijoita :D). Ostin pääosin tarpeeseen mutta myös hetken mielijohteesta. Nykyään kirppiksillä ahdistaa ihan samoin kuin tavarataloissa tms. Edelleen kyllä hankin vaatteeni käytettynä, samoin monet muut hankinnat, mutta harkiten. Kirpputorit olisivat tosi jees, jos ne olisivat osa todellista kiertotaloutta, mutta tällä hetkellä ne liian usein vain toimivat paikkana johon liiat tavarat voi lykätä, jotta on tilaa ja parempi omatunto ostaa uusia…

  Liked by 1 henkilö

  1. No jep, kirppisten idea on tosi hyvä ❤ ja just toi, että kunpa ne olisikin osa todellista kiertotaloutta! Mutta harmillisesti tällä hetkellä ne saattaa pahimmillaan jopa ruokkia kulutuskierrettä 🙁

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s