#mitäminäolentehnyt

Home via Laura blogissa törmäsin haasteeseen #mitäminäolentehnyt, ja päätinpä nyt itsekin osallistua 🙂 Tarkoituksena on siis tehdä yhteenvetoa siitä, mitä itse tekee yhteisten ilmastotalkoiden eteen. Tarkoitus ei missään nimessä ole vertailla, kuka on ”paras”. Laura kertoo blogissaan vertaavansa listaansa vain omaan entiseen vuodentakaiseen itseensä, ei esimerkiksi Pentti Linkolaan tai kehenkään muuhunkaan. Näin sen pitääkin mennä, että ei lähdetä toisia vastaan kilpailemaan! Itselläkään ei tällä listalla ole tarkoitus mitään kellekkään todistella, ehkä korkeintaan itselleni. Nimittäin olin minäkin vielä vuosi sitten melkoisen eri tilanteessa kuin nyt ja ihan hauska miettiä, mitä kaikkea sitä noin vuodessa onkaan tullut opittua. Tässä nyt siis oppimastani osa! Linkkeihin olen upottanut kirjoittamiani postauksia aiheista.

Päätös olla lentämättä
Olen oppinut näkemään elämässä muunlaistakin seikkailua, kuin vain sitä, mitä voi saada matkailun kautta. Olen vähitellen alkanut kyseenalaistamaan matkailubuumin. Nykyisin reissaan (kun reissaan) lähimatkailua suosien. Esimerkiksi Syöte on lähellä sijaitseva kohde, jossa on kivoja mökkejä upeilla maisemilla. Kerran tai kaksi vuodessa saatan käydä kauempana Lapissa tai esim. Pohjois-Ruotsissa tai -Norjassa tehden matkan ”maata pitkin”.

En käytä juurikaan kosmetiikkaa
Pääasiassa käytän vain luonnonkosmetiikan palasaippuaa (kaikki nestesaippuat ovat vaihtuneet palasaippuoihin) sekä hammastahnaa (suosikkini on Frantsilan hammastahna). Nyt raskauden loppuun ja imetystaipaleen alkuun otin käyttöön myös luonnonkosmetiikan deodorantin. Lisäksi minulla on Laveran bb-voide, sitä lukuunottamatta olen ollut nyt jo yli vuoden ilman meikkiä ja shampoota! Muuten käytän kauneudenhoitoon keittiönkaapeista löytyviä juttuja. Hiuksia pesen ruisjauhoilla ja ruokasoodalla, bb-voiteen kiinnitän maissitärkkelyksellä, kynsiä ja huulia saatan tehohoitaa oliiviöljyllä jne.

Aineettomat harrastukset
Entisestä himoshoppaajasta ja meikkien ystävästä olen tullut tähän pisteeseen, että koitan harrastaa aineettomia (tai lähes aineettomia) asioita. Tällä hetkellä ykkösenä on tähtitaivaan katselu. Tykkään lisäksi mm. viettää aikaa perheen kanssa, käydä konserteissa, kuunnella musiikkia sekä musisoida itse, kirjoittaa kirjeitä, pelata lautapelejä, vaellella luonnossa, hoitaa hyvinvointiani luonnonmukaisesti, käydä pitkiä keskusteluja, katsoa elokuvia. Shoppailureissun sijaan käyn mieluummin vaikka kahvilassa tai miksen esimerkiksi istumassa lähimetsässä nuotiolla.

Syön vegaanipainotteisesti
En ole syönyt sitten vuoden 2009 punaista lihaa. Silloin tällöin käytän kalaa sekä tuotteita, joissa on maitoa tai kananmunaa ainesosana. Pääasiassa syön kuitenkin vegaanipainotteisesti, käyttämäni maidot ovat vegaanisia, samoin ruokakermat yms. Useimmiten lämpimän ruoan proteiinina on mm. papuja, linssejä, soijaa, nyhtökauraa, härkistä, kasviksia, tofua, kaurajauhista yms. Pyrin syömään kohtuullisesti, pröystäilemättä. Juhlapäivinäkään en enää koe sitä niin välttämättömäksi, että ekstrakalorit toisivat sitä juhlatunnelmaa.

Siivoan luonnonmukaisesti
Pyrin käyttämään luonnonmukaisia siivousaineita, esimerkiksi etikkaa, ruokasoodaa ja pesupähkinöitä. Näiden lisäksi käytössä on luonnonmukaiset palasaippuat.

En osta juurikaan tavaroita
Pyrin olemaan ostamatta tavaroita, minulla on nyt jo kaikki, mitä tarvitsen. Toki joskus on pakko ostaa jotain, kuten syöttötuoli lapselle jne. Nämä hankinnat pyrin ensisijaisesti löytämään käytettynä. Olen ihminen, joka on löytänyt käytettynä mm. patjat, kahvinkeittimen että pyykinpesukoneen 😂 Pääasiassa sitä selviää hyvin pitkälle arjessa mitään ostamattakin. Esimerkiksi kosmetiikkapussini meni vastikään rikki, niin ompelin käsin jämämateriaaleista uuden. Pyrin usein myös korjaamaan vanhat rikki menneet jutut. ”Ekomatkani” alussa tuli harmillisesti ostettua joitain juttuja uutena, jotka olisi voinut tehdä myös jämäkankaista, kuten kestohevipusseja sekä kestorättejä. Ne ovat kuitenkin edelleen kaikki käytössä, ja koitan pitää ne käytössä niin pitkään kuin mahdollista!

Pyrin käyttämään kestotuotteita
Kestotuotteita on käytössä mm. kestokassit sekä kestohedelmäpussit, kestotiskirätit, kestonenäliinat, kestovanulaput yms. Tulevalla vauvalla tulee alusta alkaen kestovaipat käyttöön.

Kierrätän sen, minkä voin
Koitan kierrättää tuottamani roskat. Harmillisesti omalla paikkakunnallani ei ole mahdollisuutta kierrättää muovia. Kuitenkin esim. lasi, metalli, pahvit ja kartongit yms. on helppo täälläkin kierrättää. Toki ensisijaisesti pyrin olemaan tuottamatta roskaa, mutta ruokaostoksista sitä valitettavasti edelleen kyllä tulee (liikaa).

Turhan muovin välttely
Muovi ei ole pelkästään huono asia, mutta paljon ongelmia se kuitenkin sisältää. Niissä tuotteissa, joissa on vaihtoehtoja ja joissa toisenlainen materiaali on yhtä järkevä, koitan valita muovittoman, luonnonmukaisemman vaihtoehdon. Tämän takia minulla on käytössä mm. bambuinen hammasharja ja puinen tiskiharja.

Kemikaalien välttäminen
Liittyy vahvasti kosmetiikattomuuteen sekä luonnonmukaiseen siivoukseen, mutta laitanpa kuitenkin omaksi kohdaksi tämänkin. Ylipäänsä pyrin välttämään turhia kemikaaleja, jotka voisivat liueta tai muuten joutua ympäristöön ja joiden tuottaminen on vienyt luonnonvaroja. Kemikaaleja löytyy mm. monista uusista huonekaluista, uudesta teknologiasta, uusista tekstiileistä, muovista, kosmetiikasta, maaleista, hajusteista, siivousaineista… Sisustamisen kemikaalikuormasta täällä.

Pyrin säästämään sähköä ja vettä
En hanki turhia sähköisiä vempaimia, kuten koristevaloja, hiusten muotoilurautoja tai kuivausrumpua. Pidän valot päällä siinä huoneessa, missä olen ja lataan akkuja vain sen aikaa, kunnes ovat täynnä. Huonelämpötilan pidän kohtuullisena, viihdynkin paremmin hieman viileämmässä. Käytän siis sähköä tarpeen mukaan. Veden säästämisessä olisi opettelemista vielä, kuumat suihkut ovat paheeni! Mutta sen sijaan pyykinpesua olen onnistunut vähentämään todella hyvin, kone pyörii vaatteiden, pyyhkeiden ja liinavaatteiden yms. takia vain noin kerran viikossa. Asun suhteellisen pienesti, vuokrarivitaloasunnossa, 60m2.

Vaikuttaminen
Ehkä jossain määrin tämän blogin pitäminen on ympäristöteko? Heh, en tiedä! (Vaikuttamisesta mm. täällä ja täällä). Pyrin olemaan kärryillä ajankohtaisista asioista ja ympäristön tilanteesta. Haluaisin oppia vaikuttamaan jollain tapaa myös poliittisella tasolla. Ensimmäinen askel on seuraavissa vaaleissa äänestää ehdokasta, jolle ilmastojutut ovat selvästi tärkeä asia! Poliittisen vaikuttamisen lisäksi aina voi vaikuttaa mm. lahjoittamalla, mielenosoituksiin osallistumalla, olemalla aktiivinen sosiaalisessa mediassa tai vaikka ympäristöaktivismiharrasteporukassa, allekirjoittamalla vetoomuksia, ottamalla kantaa, haastamalla ja kannustamalla muitakin mukaan. Myös ihan lähipiiriinsä voi vaikuttaa positiivisesti elämällä rohkeasti omannäköistä elämää.


Luontoyhteys
Koen, että itselläni on tällä hetkellä todella vahva luontoyhteys! Se motivoi toimimaan maapallon hyväksi. Myös lapsen kanssa tulee vietettyä aikaa luonnossa. Luonnonhelmassa voin hyvin.

”Plogging”
Roskien kerääminen lenkkeillessä on jäänyt tavaksi. En tosin aina kanna roskapussia mukanani, mutta saatan napata näkemiäni  roskia ja kiikuttaa lähimpään löytämääni roskikseen.

Olen tyytyväinen
Aiemmin en ollut koskaan täysin tyytyväinen! Tämä ajoi minut siihen, että esimerkiksi väärän värinen lipasto piti maalata heti valkoiseksi, vähän tympeän mallisen takin tilalle ostaa uusi ja vanha tapetti vaihtaa aina nätimpään. Nykyisin osaan olla tyytyväinen tällaisiin ulkoisiin asioihin sellaisina kuin ne ovat. Se säästää luonnonvaroja, kun koko aikaa ei ole pakko päivittää uudempaan.

Yksinkertainen, luonnonmukainen ja minimalistinen elämä
Tiivistettynä: pyrin elämään yksinkertaista, vapaata elämää. Katson sen kaiken kaikkiaan olevan ympäristöteko. Näin minimalistina onneni ei ole sidottu kulutukseen ja erilaisten tuotteiden ostamiseen. Koitan löytää arjen onnea ja sisältöä elämään aineettomista asioista. Elämäni tuntuu nykyisin jopa paljon täydemmältä kuin ennen. Yksinkertainen, hidas elämä onkin ihan tosi jees 💖

Entä missä haluaisin tällä hetkellä kehittyä? 🙂

  • Lyhyemmät suihkut
  • Ruokahävikin vähentäminen
  • Yksityisautoilun vähentäminen: maalla tämä on tosin melko vaikeaa ja tällä hetkellä myös osittain ongelmallista. Olen joskus esimerkiksi mennyt bussilla naapurikaupunkiin ja ollut ainoa kyytiläinen isossa bussissa. Silloin vähemmän päästöjä olisi tullut henkilöautolla kulkien.
  • Vähemmän suklaata ja kahvia! (etenkin suklaa on paheeni)
  • Muoviroskan määrä ruokaostoksissa laskuun
  • Yhä enemmän painotusta vegaaniseen ruokavalioon
  • Tehokkaan mutta samalla lempeän sekä inspiroivan vaikuttamisen keinojen oppimista

Ps. Haastan kaikki muutkin osallistumaan tähän #mitäminäolentehnyt haasteeseen, jotta voidaan inspiroitua toinen toistemme pienistä ekoteoista! 💖🌍

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s