IPCC:n ilmastoraportti: toivoa on! ❤️

YK:n alaisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtajistoon kuuluva Debra Roberts sanoi hyvin:

”Lähivuodet ovat luultavasti tärkein ajanjakso koko ihmiskunnan historiassa.”

Tuskin moneltakaan  on jäänyt huomaamatta uunituore IPCC:n valtava ilmastoraportti ja siihen liittyvä uutisointi. Raportin tavoite on ollut tehdä laaja katsaus siihen, mitä käytännössä tarkoittaisi, jos haluamme rajoittaa ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Tänä aamuna saimme herätäkin hyviin uutisiin: ilmaston lämpeneminen on mahdollista rajoittaa tuohon 1,5 asteeseen. Hurraa! Toivoa siis on. Kuinka helpottunut ja inspiroitunut olo ❤️

Paljon työtä ja välittömiä rajuja toimia se vaatii. Siksi on äärimmäisen tärkeää kääriä hihat ja ryhtyä hommiin, uskoa hyvään. Jos pystymme rajaamaan ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen, voimme välttyä monilta katastrofaalisilta seurauksilta ja siten paljolta määrältä inhimillistä kärsimystä. Kaikki voittavat, jos onnistumme tässä tavoitteessa ja luomme pohjaa kestävämmälle tulevaisuudelle.

Valtioiden tällä hetkellä tekemät ilmastolupaukset tarkoittavat yli 3 asteen lämpenemistä. Huh! Paljon on siis kirittävää. Hiilidioksidipäästöt on saatava lähelle nollaa vuoteen 2050 mennessä, ja jo vuoden 2020 jälkeen ne pitäisi saada äärimmäisen jyrkkään laskuun. 2030 vuoteen mennessä päästöt on saatava  puoleen nykyisestä. 2050 vuoteen mennessä ihmiskunta saisi tuottaa päästöjä vain sen verran kuin niitä pystytään sitomaan. Mm. kasvavat metsät sitovat jonkin verran hiilidioksidia luonnostaan ja lisäksi voitaisiin kehittää innovaatioita, joilla hiilidioksidia saataisiin sidottua tehokkaamminkin.

Käytännössä tavoitteena  olisi se, että globaalisti energiasta tuotettaisiin noin 80% uusiutuvilla energianlähteillä. Petteri Taalas kertoi Aamu tv:n haastattelussa, että tällä hetkellä me tuotamme 85% energiasta öljyllä, kivihiilellä ja kaasulla ja vain 15% kestävillä tavoilla.

Greenpeace on laskenut, että pysyäksemme 1,5 asteen lämpenemisessä EU:n viimeinen polttomoottoriauto tulisi myydä vuonna 2028. Siihen on vain kymmenen vuotta. Voi kuulostaa uskomattomalta, mutta ei ole sitä – esimerkiksi Tanska on sitoutunut myymään viimeisen polttomoottoriautonsa vuonna 2030.

Maailmassa on myös jo joitain sellaisia valtioita, joissa uusiutuvat energianlähteet kattavat lähes koko valtion energiantarpeen, näin mm. Costa rica ja Portugali. Myös Kalifornian osavaltio on sitoutunut siihen, että se ei enää vuonna 2045 tuota hiilidioksidipäästöjä – huikeaa! Seuraavissa vaaleissa täällä Suomessakin kannattaa olla haukkana. Puolueilta tulee vaatia todella intohimoisia ilmastotavoitteita ja äänestää sellaista ehdokasta, jolle selvästi ilmastoasiat menevät tällä hetkellä etusijalle.

Mitä minä voin sitten tehdä?

Raportissa korostuu julkisen vallan toimet, mutta koska vaatimukset ovat niin valtavat, on hyvä ymmärtää, että kaikkien toimia tarvitaan. On selvää, että julkinen valta voi tehdä nopeampia ja tehokkaampia päätöksiä, jos kansa tukee ilmastoa suojelevia päätöksiä (ja vaatii huomiota ilmastokysymyksille) sekä on valmis itsekin tinkimään ja tekemään muutoksia elämäntavoissaan.

Jokainen teko vaikuttaa, sillä iso osa päästöistä liittyy jollain tapaa valitsemaamme ylikuluttavaan elämäntapaan. Länsimaissa syödään esimerkiksi ihan uskomattoman paljon lihaa, jonka ympäristöjalanjälki on valtava. Jokainen voi tehdä valinnan syödä vähemmän lihaa ja muuttaa ruokavaliotaan muutenkin kestävämmäksi mm. ruokahävikkiä vähentämällä.

Mielestäni on tärkeää, että omaksumme uudenlaisen elämänasenteen: alamme näkemään luonnonvarat rajallisina ja maapallomme arvokkaana. Että arvostamme tulevia sukupolvia ja kunnioitamme heitä, keitä ilmastonmuutos kovimmalla kädellä kohtelee.

Emme voi enää rakentaa onneamme, elämäämme ja unelmiamme nojaamaan pelkästään tavaroiden ja luonnonvarojen kuluttamiseen sekä ympäristön saastuttamiseen. Jos tällä hetkellä on in unelmoida vuosittaisista kaukomatkoista, uutuuttaan kiiltävistä vaatteista, vaihtelevasta sisustuksesta ja suurista asunnoista, on tähän tultava muutos. Meidän on alettava kehittelemään elämäämme ja onnen lähteitä kestävämmistä kohteista, eritoten aineettomista asioista. Se voi toisilta vaatia isoa asennemuutosta, mutta lienee lopulta jopa palkitsevampaa. Ja koska kellään ei ole erioikeutta kuluttaa yli maapallon kantokyvyn, ei tähän oikein voi vastaankaan sanoa.

Olen itse ihan superonnellinen, vaikka olenkin kohtuullistanut elämääni. En koe jääneeni mistään, en yhtään mistään paitsi, vaikka olen tehnyt mm. päätöksen olla lentämättä, en käytä juuri mitään kosmetiikkaa (paitsi mm. hammastahna ja palasaippua), vaikka asun pienesti, syön pääsääntöisesti vegaanipainotteisesti, käytän mahdollisimman paljon kierrätyskankaista valmistettuja kestotuotteita, kierrätän, käytän lähes pelkästään luonnonmukaisia siivousaineita, en osta juuri mitään uutta tavaraa tai vaatteita yms. Koen ehdottomasti eläväni silti elämäni onnellisinta aikaa, minulla on kaikki paremmin kuin hyvin! ❤️

Tällä hetkellä tätä kirjoitellessani syön samalla voileipää ja katselen ikkunasta ulos kuuran peittämää maisemaa. Telkkarista näkyy Muumit ja lapsi leikkii Duplo-legoilla samalla iloisesti jokellellen. Teekupissani höyryää Frantsilan tee ja taivas on ulkona kirkkaan pilvetön, horisontissa on häivähdys söpön vaaleanpunaista. Avaan ikkunan hetkeksi ja vedän keuhkot täyteen pakkasen kirpeää ilmaa. Onni on todellakin pienissä arjen hetkissä.

Ja onneksi tällä kauniilla maapallollamme tuntuu IPCC:n raportinkin mukaan olevan toivoa!

Lähteitä ja luettavaa:

Yle.fi: Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet – Jättiraportti: Ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti

Kansanuutiset.fi: Wwf: Ipcc:n ilmastoraportti on hätähuuto luonnolle

Hs.fi: Greenpeace puhuu nyt toivosta

Yle.fi: ”Tämä raportti on tikittävä aikapommi” – Jättiselvitys vaatii kasvihuonepäästöjen nopeaa leikkaamista, katso suora keskustelu kello 7.05

Sitra: 10 asiaa, jotka kaikkien on hyvä tietää uudesta ilmastoraportista

Hs.fi: Ilmastoteoissa pitää kiristää tuntuvasti tahtia – Maailman pelastaminen vaatii tutkijoiden mukaan muutoksia myös tavallisilta ihmisiltä

Nytimes.com: Major Climate Report Describes a Strong Risk of Crisis as Early as 2040

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s