Kokemuksia hiusten värjäämättömyydestä

Olen ollut nyt värjäämättä hiuksia noin kaksi vuotta 🙂 Syitä lopettaa pahaksi äitynyt värjäyskierre (värjäsin hiukset lähes kuukausittain) oli monia. Tässä joitain omia ajatuksiani, miksi itse päädyin tavoittelemaan luonnollisempaa lookia hiusteni suhteen:

 • Terveys: Oman kemikaalikuorman pienentäminen. Tuolloin tulin myös ensimmäistä kertaa raskaaksi, sekin innoitti minimoimaan kemikaalikuormitustani.
 • Ympäristösyyt: Hiusvärien mukana tuleva muoviroska, tuottamiseen ja rahtaamiseen kuluvat luonnonvarat, vesistöihin huuhtoutuvat myrkyt yms.
 • Raha: Olen halunnut oppia käyttämään rahaa mielestäni oikeudellisemmin – vähemmän itseeni. Vertauksena: vuonna 2015 suomalaiset käyttivät hiusväreihin rahaa 100 miljoonaa euroa. Ihan hullun iso summa! (Lähde)
 • Helppous: Jatkuva tyvikasvun piiloon värjääminen alkoi jossain vaiheessa sapettamaan, sekä se, että väriä oli kerrostunut latvoihin epätasaisesti. En ollut tyytyväinen hiusteni epätasaiseen väriin, mutta tilanteen korjaaminen tuntui kamalan vaivalloiselta.
 • Oman kauneusihanteen muuttuminen: Jossain vaiheessa kauneusihanteeni muuttui niin, että olen yhä enemmän ja enemmän alkanut ihailemaan luonnonkauneutta.

Siinä muutama syy, miksi siis itse lähdin tavoittelemaan luonnollisen väristä tukkaa  ja kasvattamaan värjättyä väriä pois oman tieltä.

Miltä vuodet ilman värjäyskierrettä ovat tuntuneet? Alkuun oli vaikeaa! Olin niin tottunut lähes kuukausittain arpomaan kaupan hiusvärihyllyllä erilaisten herkullisten sävyjen välillä. Miksi niin monet hiusvärit on nimettykin kuin maukkaimmat leivokset? Olin tottunut leikittelemään ajatuksilla muodonmuutoksilla mitä tulee hiuksiin, selaamaan kuvia erilaisista värjäystrendeistä hiusinspiraatiota hakien. Minulle oli normaalia kerran tai pari vuodessa tehdä radikaalimpi muutos peilikuvalleni hiusväriä vaihtamalla. Sain noista muutoksista tuolloin ihan hirveästi virtaa, olo tuntui hetken kuin uudelta ihmiseltä!

Kun aloin kasvattamaan värjättyä väriä pois, alkuun pohdin, tuntuisiko aina sama vanha tukka sitten joskus kovin tylsältä. Niin ei ole kuitenkaan käynyt. Alkuun tosin meni pari kuukautta ”luopumisprosessissa” ja kävin pari kertaa hypistelemässä hiusväripaketteja kaupassa kaihoisasti. Onneksi pidin kuitenkin pääni ja enää en voisi kuvitellakaan laittavani hiuksiani hautumaan väriseokseen.

Olen r-a-k-a-s-t-u-n-u-t värjäämättömiin hiuksiini. Ne ovat paremmassa kunnossa verrattuna värjäyskierteen aikaisiin hiuksiini, kasvavat huomattavasti nopeampaan. Ne eivät mene takkuun, eivätkä oikeastaan enää kovin ylettömästi rasvoitukaan, vaikka olen shampoostakin luopunut. Hiukseni ovat oikein hyvät näin, nyt sitä lähinnä miettii, mikä pointti niiden värjäämisessä joskus oikein oli? 😂 Mitä niin suurta vikaa näin tässä omassa sävyssäni, että koin oikeudekseni laittaa hyvin paljon rahaa ja luonnonvaroja sen muuttamiseen joka vuosi?

Yllättäen pidän luonnollisen sävyisestä tukastani, vaikka olin muistellut, että minulla on luonnostani tylsät hiirenharmaat hiukset. Ihan hyvähän tämä oma sävyni olikin. Minulla ei todellakaan ole ikävä hiusten värjäämisen yhteydessä haistelemiani kemikaalihuuruja, eikä kylppärissä vaikutusaikaa odotellessa tapettuja tunteja. En ole kertaakaan kaivannut sitä  melkein valkoiselta näyttävää tyvikasvua lähes mustaksi värjätyssä tukassa. Aiemmin hiukseni olivat alati sähköiset, ja niihin oli vaikea tehdä kampauksia. Edes lettikiharat eivät pysyneet hiuksissani, ja siksi suoristinkin hiukseni joka päivä 200 asteessa. Rakastan nykyistä hiustenhoidon helppoutta. Laitan vain hiukset yöksi letille, ja aamulla kampaan ne auki. That’s it!

Entä olenko kaivannut hiusvärien tuomia helppoja muodonmuutoksia? En oikeastaan. Aiemmin ehkä hain ulkonäköni jatkuvalla muuttumisella jotain. Se piristi, kun peilikuvassa näkyi uusi upean värinen tukka, uudet vaatteet tai vaikka uusi pari korvakoruja. Eniten piristi se, jos kaiken muutti yhdellä kertaa! Nykyisin en enää kaipaa sellaista. Peilikuvaani kohtaan olen nykyisin melko välinpitämätön. Peilikuvaa tärkeämmäksi on noussut halu voida hyvin. Koen, että olen kaikista tyytyväisin peilikuvaani silloin, kun voin kokonaisvaltaisesti hyvin. Kun mieleni on tasapainossa, kun olen muistanut kuunnella kehoani ja sen viestejä. Se on jotain paljon tehokkaampaa ja syvempää kauneudenhoitoa, kun hoitaa itseään sisältäpäin, eikä vain muuttele ulkoisia palasia. Tai näin olen ainakin itse kokenut!

Monet ovat rakastuneet kasviväreillä värjäämiseen. Niistä minulla ei itselläni ole kokemusta. Jos joskus haluaisin kokeilla värjätä hiuksia, varmaan testaisin juurikin jotain vähän luonnonmukaisempaa väriainetta. Toisaalta tykkään hiuksistani ainakin nyt ihan näinkin 🙂 Entisestä hiusten himovärjääjästä tähän – voin sanoa olevani tyytyväinen!

Mitens teillä, onko oman värin kasvatusprojekti suunnitelmissa, vai ovatko hiusvärit asia, josta et olisi valmis luopumaan? 🙂

Tässä loppuun vielä muutama linkki:

Yle: Hiusvärien vaarat kuluttajan riskinä: ”Suomalaiset kuuluvat maailman innokkaimpiin hiusten värjääjiin – hiusväreihin käytetään vuosittain sata miljoonaa euroa.”

Yle: Hiuksiin 300 miljoonaa euroa

Menaiset.fi: Kannattaako hiusten värjäys lopettaa rintasyöpäriskin vuoksi? Asiantuntija vastaa

Mtv. Tiedätkö todella, millaisia aineita päähäsi pistät? Hiusten värjääminen on aina riski

Yle: Väriä hiuksiin myrkkyjä uhmaten

10 thoughts on “Kokemuksia hiusten värjäämättömyydestä

 1. Täällä toinen ex-himovärjääjä. Hiukseni olivat voimakkaan punaiset, välillä lilat, burgundyt ja pinkit. Pakko sanoa että rakastin sitä hiusväriä ja rakastan edelleen, mutta en todellakaan rakastanut sitä, mitä sen värin ylläpitäminen oli! Väriä piti laittaa suoravärin muodossa lisää kahden viikon välein ja juurikasvu värjätä tujummilla aineilla kahden-kolmen kuukauden välein. Pinkki suoraväri värjäsi myös kylppärin kaakelit, lakanat, vaatteet… huh. Muutaman vuoden tuota jaksoin kunnes 2,5 vuotta sitten päätin lopettaa hiusten värjäämisen ja siirtyä muutenkin luonnollisempaan tyyliin. Joskus kaipaan tuota metalhead-lookkia, mutta sitten totean näyttäväni nykyisin enemmänkin hevariukolta. Heviskenessä on yleisempää, että miehillä on pitkä ja luonnollisen värinen tukka, kun taas naiset värjäävät hiuksiaan ja meikkaavat yleensä rajusti. Nyt näytän lähinnä Dave Mustainelta (joka on viimeisillään raskaana – olen aika koominen näky). 😀
  Hiusten värjäämättömyydessä parasta on helppous ja se, että hiukset voivat todella paljon paremmin. Nyt loppuraskaudessa hiukset rasvoittuvat tosi paljon, joten shampoottomuuden kanssa on tullut tuskailtua. Pesen hiuksia normaalisti mustasaippuapalalla, nyt olen joutunut käyttämään normaalia saippuapalaa, joka irrottaa rasvaa vähän paremmin. Jostain syystä hiukset ovat alkaneet myös takkuuntua pahasti. Onhan hiusten volyymi kasvanut valtavasti raskauden aikana. Olen hajottanut monta harjaa takkuja auki harjatessani 😀
  Omaan luonnolliseen ulkonäköön tottuminen on vaatinut aika paljon, mutta lopulta kaikki on ollut sen arvoista. Ihminen on kaikkein kauneimmillaan silloin, kun voi hyvin. Nykyisin ihaileekin enemmän meikittömiä ihmisiä ja huomaa monen meikkaajan olevan paljon kauniimpi (omaan silmään) ilman meikkiä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Itsekin olin toisinaan tyytyväinen värjättyihin hiuksiin, mutta sitten just tuo, kuinka vaivalloista se ylläpito osasi olla! 😀 Voin vain kuvitella vielä voimakkaamman väristen hiusvärien kanssa, että ylläpito on käynyt ihan työstä! 😀
   Raskaus kyllä monilla kuulemma vaikuttaa tosi paljon hiuksiin (ei aina pelkästään positiivisesti) ja myös raskauden jälkeinen aika! :I Itsellä viime raskauden jälkeen hiuksia lähti ihan hirmuna! Saas nähdä, miten tällä kertaa..

   Tykkää

 2. Mie taisin värjätä viimeks vuonna 2011, ja sen jälkeen taisin hennata puolisen vuotta. Aluks oma juurikasvu näytti ihan harmaalta, mutta ei onneks sitä ollut, kun antoi vähän kasvaa.
  Kaukaiselta tuntuu nykyään se värjäysrumba! Kuukausittaistahan se oli, punasen värin ylläpito oli aikamoista.
  Ihan tyytyväisenä oon ollut omaan hiustenväriin 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Toi on niin hyvin sanottu, että ”tuntuu kaukaiselta se värjäysrumba” 🙂 Aiemmin siihen jatkuvaan värjäämiseen oli jotenkin niin tottunut, ettei asiaa tullut ajatelleeksi, nyt on ihan hyvä näin! 🙂

   Tykkää

 3. Joo. Ja tosiaan sitä värjäysrumbaa jaksoi vuosikausia kun kuvitteli, että omat hiukset ovat jotenkin harmaat tai ruman väriset. Kun prosessi etenee sitä huomaakin, että loppujen lopuksi se oma väri on ihan kivan näköinen ja sopii itse asiassa ihon sävyyn paljon paremmin kuin liian kirkkaat tai tummat värit.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuo oli kyllä jännä, miten sitä alkaa uskomaan siihen, että oma väri on tylsä ja väritön!! 😀 On kyllä ollut just kiva huomata, kuinka luonnollisen väriset hiukset sopii lopulta ”harmonisemmin” kokonaisuuteen 🙂

   Tykkää

 4. Nyt puolisen vuotta ollut värjäämättä hiuksiani. Sitä ennen istuin parturin tuolissa n. 5 viikon välein n. 20 vuotta.Hiusten värjäämisen aloitin säännöllisesti n.14- vuotiaana. Joten voi vain laskea paljonko myrkkyjä on päähän levitetty ja mitä tää kaikki on vajaassa 20 vuodessa tullut maksamaan. Koin jotenkin keväällä herätyksen asian suhteen että mitä järkeä koko touhussa on, mullakin luonnostaan hyvä ruskea väri.mutta aikasemmin näki sen ihan kauheena. Meikkaaminen jäänyt kanssa lähes kokonaan, joskus ripsiväriä tulee laitettua. Nykyään ihailen luonnollista kauneutta ja jotenkin pidän rohkeina ihmisinä heitä jotka liikkuvat ilman kauheita maskeja. Minullekin nykyään tärkeämpää voida hyvin kokonaisvaltaisesti.
  Ja pakko taas kehua tätä sun blogia, on aina mielenkiintoisia juttuja
  Paras blogi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei mut vähän mahtavaa, että olet sitten nyt ”havahtunut”, parempi myöhään kuin ei milloinkaan! 🙂
   Jännä miten kyllä nuo omat ihanteet voikaan muuttua niin paljon, itsekin aiemmin ihailin voimakkaita meikkejä ja värjättyjä hiuksia, nykyisin taas enemmän luonnonmukaisia lookeja! 🙂
   ja kiitos ihan hirmuna kauniista sanoistasi ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s