Selkeyttä elämään minimalismihaasteen avulla

Vaikka minimalismissa on kyse lopulta paljon muusta kuin varsinaisesti tavarasta ja sen määrästä, voi tavaran karsiminen toimia välineenä selkeyttää elämää.

Jos elinympäristö on epäselvä ja kaoottinen, voi se vaikuttaa kokemukseen elämästä, sekin voi tuntua hieman hallitsemattomalta. Sen sijaan jos koti, se ympäristö, missä eletään, on selkeä ja rauhoittava paikka, voi se tukea sellaisen tunteen kasvamista elämässä ylipäänsä.

Itse huomaan ympäristön kaoottisuuden vaikuttavan minuun melko voimakkaastikin. Jos kotona on paljon tekemättömiä juttuja ja jokaisessa huoneessa on jotain, joka muistuttaa, että tuokin asia pitäisi hoitaa, minua se alkaa vähän ahdistamaan. Sen sijaan avara, puhdas, valoisa koti tuo minulle jostain syystä ihan hirmuisen selkeän ja rauhoittuneen mielen. Clutter is the enemy of clarity.

Kodin kuuluisi olla paikka, jossa ”sielu lepää”, jossa olo on hyvä ja virkeä. Joskus turhaa tavaraa on kertynyt niin paljon, että mahdollisuus kokea kotonansa rauhaa hautautuu sen alle.

Jos kaipaa elämäänsä raikkautta, tilaa ja selkeyttä, hidastamista ja yksinkertaisuutta, voi olla hyvä idea hieman karsia tavaraa. Tavoitteeksi ei ole pakko ottaa ultra-minimalistista kotia, ei tietenkään! Jos rakastat verhoja, mattoja ja vaikkapa kissapatsaiden keräilyä, niistä ei  missään nimessä ole pakko luopua. Tarkoitus on luopua vain omasta mielestä turhaksi koetusta.

Joskus vaikkapa käsilaukkuun on kerääntynyt kuittiroskia ja välipalapatukoiden kääreitä. Ehkä hellan taakse on kerääntynyt ruoan murusia vähän liian pitkältä ajalta. Ehkä olisi aika käydä läpi sukkalaatikosta rikki menneet sukat. On itseasiassa melko uskomatonta, miten fyysisen tavaran karsiminen auttaa selkeyttämään mieltä. Sitä voi olla jopa vaikea uskoa, mutta kannattaa kokeilla! Mutta eikö se olekin ihana tunne, kun on saanut siivottua koko huushollin ja lattia oikein kiiltää pesun jäljiltä? Minimalismihaaste auttaa vähän samoin tavoin selkeyttämään ja järjestämään mieltä.

Ihminen on kuitenkin aina kokonaisuus, meillä on sekä meidän fyysinen puoli että se psyykkinen puoli. Nämä ovat todella kiinni toisissaan, erottamattomissa. Fyysinen elinympäristömme vaikuttaa meihin, ja jos elinympäristössämme on paljon roinaa ja turhaa tavaraa, saattaa se ”tukkeuttaa” myös psyykeämme. Kun hieman selkeyttää elinympäristöään ja kotiaan, tulee samalla tehneensä tilaa mieleensä ja selkeyttäneensä ehkä ajatuksiaankin. Usein koti, jossa on vähän vähemmän tavaraa, on rauhoittavampi, tilavampi, helpompi pitää siistinä ja stressivapaana.

Jos innostuit, olen tähän koonnut pienen minimalismihaasteen. Kokosin tähän joitain kohteita, joita voi käydä läpi, vaikka yhden kohteen per päivä (ei tietenkään haittaa, jos osassa kohtia menee huomattavasti kauemminkin). Kun käyt kohteita läpi, mieti, mitä haluat säästää. Mitä haluat vaikkapa lompakossasi pitää? Sieltä voi varmasti heittää pois esimerkiksi ryttyyn sullotut kuitit ja vanhentuneet kortit. Kannattaa visualisoida mielessään selkeä ja järjestelmällinen lopputulos, se innoittaa jatkamaan! 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s