Minimalistinen vaatekaappini ja oman tyylin löytäminen

Noin vuosi sitten aloin kunnolla karsimaan vaatekaappiani. Sain valtavasta vaatevalikoimastani karsittua vaatteideni lukumäärän noin 120 kappaleeseen. Tämä luku sisälsi myös sukat ja alusvaatteet. Tavoitteena oli vielä jatkaa karsimista ja seuraavaksi jouluksi saada vaatteiden määrä alle 100 vaatteeseen.

Nyt viime keväästä lähtien vaatevalikoimaani on kuulunut noin 40-50 vaatetta (lukuun en ole laskenut sukkia ja alusvaatteita sekä muutamia muualla säilössä olevia vaatteita, kuten imetystoppeja). Alla olevassa kuvassa näkyy vaatekaappini sisältö nyt (omistamani vaellusvaatteet,  pari takkia ja kengät ovat ulkoeteisen kaapissa, joten eivät tähän kuvaan eksyneet, eikä samoin kuvatessa päälläni ollut tunika):
Ylähyllyllä korissa on ulkovaatteita (pipo+hanskat+ulkohousut) sekä t-paitoja viikattuna. Rekissä roikkuu pitkähihaisia, t-paitoja, neuletakkeja että muutama pidempi mekko/tunika. Alhaalla ovat housut pinossaan ja laatikossa on paikka alusvaatteille sukille sekä yhdille ololegginseille.

Pienen vaatekaapin koen niin käteväksi. Rajattua valikoimaa on helppo yhdistellä monipuolisesti. Vaatteita ei enää tule sillä lailla shoppailtua, mikä on ekoteko. Pyykkiä tulee vähemmän, kun vaatteet tulee käytettyä huolellisemmin siihen asti, että ne todella kaipaavat pesua. Tämä säästää vettä, energiaa ja luontoa. Pidän vaatteistani parempaa huolta kuin ennen. Kun esimerkiksi housuja ei ole kovin monia, teen kaikkeni, etteivät yhdetkään menisi rikki. Aiemmin en olisi varmasti harmistunut, jos yhtiin housuihin olisi tullu reikä: olisin vain ostanut uudet. Nykyisin vaatekaappi on lisäksi aivan ylihelppo pitää siistinä, mikä vähentää arjen stressiä. Missään ei ole enää epämääräisiä lojuvia vaatekasoja, huppareita tai parittomia sukkia. Tykkään!

Muistelin tänä vuonna tekemiäni vaatehankintoja. Olen ostanut muutaman raskausmahalle sopivan paidan kirpparilta – vaatekaapin kannalta ei ole ihan helpointa aikaa tämä, kun paino yhtäkkiä nousee sen lähemmäs 20kg. Nämä hankkimani paidat ovat kuitenkin sellaisia, että niitä voin aivan hyvin käyttää myös raskauden jälkeen, eli ne eivät ole varsinaisia äitiysvaatteita. Lisäksi pari t-paitaa ostin kirppikseltä, helteet pistivät minimaalisen vaatekaapin todellakin koetukselle. Koitin t-paitoja metsästäessä miettiä, mitkä olisivat mahdollisimman monikäyttöisiä pidemmälläkin tähtäimellä, eli en nyt sentään pelkästään helteitä varten niitä ostanut. Pohdin, sopivatko ne vaikkapa jo omistamieni neuletakin ja hupparin alle, jolloin niitä voi käyttää talvellakin. Laadun suhteen en muuten tosiaankaan ole mikään vaatehifistelijä: en vain osaa huomata mitään eroja vaatteiden laadussa, minusta kaikki vaikuttavat niin samanlaisilta! 😀

Meinasin kokonaan unohtaa, että olen ostanut tänä vuonna nämä haaremihousut. Olen käytännössä asunut näissä viime ajat, joten vaikeaa enää kuvitella, että joskus elin ilman näitä 😂 Nämä ovat olleet täydelliset! Varmasti instagramissa monet ovatkin huomanneet, että storeissani vilahtavat melkein aina nämä pöksyt. En ole pitkään aikaan muita housuja käyttänytkään – nämä ovat melkein ainoat, jotka tämän mahan kanssa tuntuvat nykyisin mukavilta. Hankintana nämä ovat olleet aivan nappi ostos, niin mieluiset näistä on tullut. Nämä olen löytänyt Huuto.netistä, mutta ainakin Berry piper niminen kauppa myy samanlaisia housuja.

Olen siis yhteensä ostanut tänä vuonna vajaa 10 vaatetta – mielestäni aika monta, onneksi näistä kaikki sentään käytettynä. Jokaiseen hankinnoista olen kumminkin ollut tyytyväinen koska ostokset ovat tulleet oikeaan tarpeeseen. Vaatekaapista on joitain vanhoja vaatteita lähtenyt ilahduttamaan tuttujen ja sukulaisten rekkejä, kun esimerkiksi muutama vaate alkukeväästä harmillisesti pienentyi pesussa useamman koon – no päätyivät käyttöön kumminkin.

Olen myös  iloinen, ettei varsinaisia ”äitiysvaatteita” ole tullut ostettua, vaan voin tosiaan näitä kaikkia tekemiäni hankintoja käyttää vallan mainiosti myös raskauden jälkeen. Nyt tavoitteena olisi olla loppuvuosi ostamatta mitään vaatteita! Koska en usko, että mitään oikeaa tarvetta enää loppuvuonna tulee, kehokin alkaa lokakuun loputtua palailemaan tuttuihin uomiinsa, ja moni vanha nyt päälle mahtumaton vaate pääsee taas käyttöön. Ainoastaan ehkä kastejuhlaan jokin imetykseen sopiva juhlavampi paita voisi tulla kyseeseen, mutta toisaalta senkin juhla-asun saattaisin saada jo näistä omistamistani vaatteista (tai lainaamalla tutulta) jotenkin koottua.

Onko persoonallinen tyyli mahdollista pienen vaatevalikoiman omaavalle?

Perusvaatteita minulla on ollut jo vuosia ihan kivasti, joten kun tein näitä muuttuvalle keholleni sopivia vaatehankintoja olenkin koittanut löytää jotain persoonallista, omaa tyyliäni kuvaavaa.

Jos haluaa todella minimaalisen vaatekaapin, kuten alle 30 vaatteen kapselivaatekaapin, on toki kätevää, jos värit ovat melko neutraaleja, kuten mustaa, valkoista, harmaata ja muutamaa lempiväriä. Mutta itselleni (ja laiskalle pyykinpesutahdilleni) olen havainnut varsin toimivaksi noin 40-50 vaatteen rekin. Tällöin se yksi vaatteiden pesukerta viikossa riittää, ja toisaalta vaatteiden yhdistely on vaivatonta ja simppeliä.

On ollut ihan antoisaa löytää muutamia itseäni jollain tapaa kuvastavia vaatteita muuten melko neutraalien vaatteitteni joukkoon. Vähän omannäköisempää tyyliä saa jo muutamalla vaatekaapin väripilkulla. Kirpparit, kierrätyskeskukset ja netin käytettyjen tavaroiden myyjät ovat oikeita aarreaittoja, jos kaipaa vaatekaappiinsa paria värikkäämpää yksilöä. Ja itsekin voi vanhoja vaatteita tuunailla, esimerkiksi vaikka solmuvärjäämällä! Olen kyllä todella innostunut sellaisesta tietynlaisesta ’boheemista indietyylistä’. Tykkään väreistä ja erilaisista kuvioista ja pieni omaperäinen vivahde sopinee luonteeseenikin. Tässä alla olevassa kollaasissa näkyy joitain tämän kesän vaatteitani ja ”asujani”, joissa näkyy palanen minun ”tyyliäni” tai liekö lähinnä ”tyylittömyyttä” 😂

Kriteerini vaatteille ovat nousseet, mutta ei ensisijaisesti siltä kannalta, miltä vaatteet näyttävät. Tärkeimpänä kriteerinä on mukavuus. Siinä missä aiemmin korkkarit ja tiukatkaan farkut eivät haitanneet, haluan nykyisin vaatteiden olevan päällä oikeasti supermukavia. Toiseksi arvostan yhdisteltävyyttä. Vaatevalikoimani koostuu tietyistä väreistä ja jokaisen uuden tulokkaan on toivottua mätsätä mahdollisimman monen jo omistamani kanssa. Lisäksi en pidä uusien vaatteiden ostamisesta, vaan ostan vaatteeni aina kun mahdollista käytettynä. Jos nämä kolme asiaa toteutuvat, on vielä plussaa, että jollain tapaa pidän vaatteesta, ja koen sen olevan oman tyylinen.

Aiemmin hieman kavahdin kovin värikkäitä vaatteita ja omaperäisiä vaatekappaleita. Nyt olen kuitenkin huomannut, että värit voivat tuoda iloa elämään! Kun kiskon vaikkapa nämä monenkirjavat ja maailman mukavimmat housut jalkaani, en vain voi olla huonolla tuulella 💖

4 thoughts on “Minimalistinen vaatekaappini ja oman tyylin löytäminen

 1. Aivan ihania kuvia ja ihana tyyli! ❤ Nuo vaatteet sopivat sinulle todella ja näyttävät mukavan rennoilta. Ihailen tyyliäsi ja painotan myös ehdottomasti mukavuutta ja käytännöllisyyttä pukeutumisessa. Käytännössä käytän vain melko pientä määrää vaatteita, mutta kuitenkin vaatekaappi tuntuu liian täydeltä, koska en malttaisi heittää mitään pois ja säästän ikään kuin "kaiken varalta". Nämä sinun postauksesi toimivat kuitenkin hyvänä inspiraationa minimalistisempaan suuntaan.

  Kiitos ihanasta blogistasi! ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos!! Vaatekaapin kokoaminen ei ole aina helppoa, pelkkä karsiminenkaan ei aina luo ”täydellistä” vaatekaappia, vaan voi olla, että harkinnan mukaan täytyy myös koittaa hankkia joitain monikäyttöisiä vaatekaapin ’kulmakiviä’ 🙂
   Mukavuus ja rentous on kyllä niin jees!! 🙂 Kiitos!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s