Huoleton mieli!

Yksi suurimpia kokemiani muutoksia viime vuosina on ollut se, että olen vähä vähältä oppinut olemaan huolettomampi sielu. Siinä missä ennen saatoin murehtia ja rypeä ahdistuksissani oikein olan takaa, olen viime aikoina oppinut antamaan pikkujuttujen vain olla. Mikä vapauttava tunne, tuo huolettomuus.

Tuntuu, että nykyisin mielenrauhaani on varsin vaikeaa hätkäyttää. Elämä on vain niin paljon helpompaa ja rennompaa, kun nakkaa huolet harteiltaan johonkin kauas pois ja nauttii elämästä sen kaikessa kauneudessaan. Kun lakkaa näkemästä jatkuvasti punaista ja päättää nähdä ympärillään ihanuuksia. Pidän tästä uudesta asenteestani.

Elämästä voi tehdä hyvin ankeaa, jos päättää katsella ympäröivää maailmaa puutteita etsien. Jos hakee muista ihmisistä heidän ärsyttävyyksiään, tapahtumista ja tilanteista epäonnistumisia ja paheksuttavaa, ympäristö voi todella vaikuttaa varsin rasittavalta.

Jos sisimmässään huomaa lähistöllään jatkuvasti virheitä ja rasittavuuksia, seuraava askel rypeä negatiivisuudessa on antaa se jotenkin ilmi muille. Sisäisen negatiivisuuden voi antaa kummuta ulospäin muuallekin maailmaan kielteisenä puheena. Ja toisaalta kielteinen puhe voi ruokkia myös sydämen kyynisyyttä. Kierre on valmis! Ainakin itse olen huomannut, että ihmiset, jotka kiroilevat ja arvostelevat jokaikisessa lauseessa vähintään viisi kertaa, vaikuttavat kokonaisvaltaisestikin hieman pessimistisiltä ihmistyypeiltä.

Negatiivisten silmälasien läpi muut ihmiset vaikuttavat vaikeilta, typeriltä ja sapettavilta. Ankein silmin katsottuna elämä on vaivalloista ja stressaavaa. Muut eivät tee mitään oikein. Vessapaperi on laitettu väärinpäin telineeseen, aamukahvi on kitkerää, muut istuvat sohvalla väärin röhnöttäen, marjat on perattu huolimattomasti ja työpaikan kahvihuoneesta on aina maito loppu.

Toki on hyvä, jos pystyy huomaamaan todelliset ongelmat ja sen jälkeen koittaa vaikuttaa niihin. Itsekin pohdin paljon maailman vääryyksiä ja mietin, kuinka niihin voisi vaikuttaa. Myös työpaikan ja kodin toimimattomiin järjestelmiin on todella viisasta puuttua ajoissa, ja miettiä, kuinka homma saataisiin luistamaan helpommin! Mikään ei muutu, jos emme huomaa epäkohtia ja sen jälkeen ala aktiivisesti toimimaan muutoksen puolesta. Huhheijaa, tämä maailma todella tarvitsee muutoksen tekijöitä, aktiivisia hyvän puolesta toimijoita. Mutta sitten nämä arjen pienet jutut, joilla ei loppu viimein ole mitään merkitystä. Sellaisille asioille on hyvä oppia vain kohauttamaan harteitaan, hymähtämään ja jatkamaan elämäänsä huolista vapaana.

Murehtimalla ei voi elämänsä pituutta lisätä kyynäränkään vertaa, sanotaan. Jos päivät päästänsä päättää nähdä asiat huonossa valossa, huolia ja uhkakuvia etsien, elämästä voi pahimmillaan tulla hyvin raskasta. Jos näkee esteet ennen mahdollisuuksia, ärsyttävyydet ennen ihanuuksia, sateen ennen pilven kultareunoja, maailma näyttäytyy todella inhottavana paikkana. On toki totta, että paljon vaikeuksia lukeutuu meidän kaikkien elämään. Sitä suuremmalla syyllä ne arjen pienet ärsytykset on parempi katsoa sormien läpi.

On hienoa tehdä valinta, että päättää nähdä asioiden hyvät puolet ennen huonoja. Jos meinaat huomauttaa toisen ihmisen erilaisesta (=ärsyttävästä) tavasta toteuttaa jokin asia, pysähdy ja hiljenny. Katso sen sijaan ihmistä rakkauden silmälasein ja päätä nähdä hänessä ensin jotain kaunista ja hyvää! Koita imeä tätä elämänasennetta kaikkialle. Päätä nähdä kaikessa ensin se kaunis puoli ja jättää vaille huomiota kaikki muu.

Ympäristössämme kasvaa pikkuhiljaa se, mitä me kastelemme. Me voimme saada ympärillämme olevat ihmiset kukoistamaan, jos päätämme huomata heissä olevan hyvän ja vielä lausua sen ääneen.

On toki tärkeää, että osaa puhua tunteistaan, myös huolistaan ja murheistaan. Mielestäni näistä kannattaa puhua heille, joiden kanssa puhuessa kokee olon helpottavan. Moni avautuu puolisolleen, ystävilleen, sukulaiselleen, koiralleen tai vaikka terapeutilleen. Murheista kannattaa todellakin keskustella, surusta, tuskasta, huolista, ei niitä saa sisälleen pakahdutta! On äärimmäisen arvokasta, jos on joku, jolle tunteitaan saa vuodattaa ilman mitään suodatinta, ja vähä vähältä voi siten päästä asiassa eteenpäin.

Mutta sellaista tapakulttuurin omaista jonninjoutavaa pahan puhumista en ehkä itse voisi suositella. Negatiivinen puhe ruokkii negatiivisuutta ja saa pitkällä tähtäimellä mielen synkäksi. Negatiivisuus myös tarttuu helposti ihmisistä toisiin. Jos viettää paljon aikaa seurassa, jossa muita ihmisiä arvostellaan ja haukutaan, jossa kaikesta keksitään jotain moitittavaa ja jossa kirosanat lentävät tiuhaan tahtiin, voi miettiä, alkaako sellainen puhe vaikuttamaan myös mielialaan? Lisäksi tällaisissa keskusteluissa harvoin puhutaan mistään oikeasti kovin huonossa jamassa olevasta asiasta. Saatetaan ryveskellä siinä, kuinka surkea taso Euroviisuissa on. Pohditaan sitä, kuinka jonkin lähiravintolan taso on laskenut. Mietitään, miksi sen Jennin kaiman koiran serkun emännänkin piti mennä lävistys ottamaan. Päivitellään kamalaa säätä. Ylipäänsä kerrataan päivästä toiseen vain sitä, miten kaikki on niin perseestä.

Ehkä ymmärrätte mitä tarkoitan. Ei minulla ainakaan tuollaisessa keskustelussa osallisena olon jälkeen ole mitenkään kovin hyvä olo, päinvastoin. Haluan huomata ympärilläni hyvää. Nähdä Euroviisuissa upeita esityksiä, joista jokaisen takana on valtavasti työtä ja ylpeyttä omista saavutuksista. Haluan puheissani kehua muita ihmisiä, huomata heidän ainutlaatuisia taitojaan. Haluan ajatella kuten Rölli: ”Onpas kaunis aamu. Me röllit pidämme kaikenlaisista ilmoista. Jos paistaa aurinko, niin se on hyvä. Mutta jos sataa vettä, niin sekin on hyvä.” Haluan kerrata aamusta iltaan, päivästä toiseen sitä, kuinka ihmeellistä tämä elämä oikeasti on!

Meistä jokainen kohtaa joka päivä tilanteita, jotka eivät ole niin mieluisia. Meitä vaivaavat monet ihmisyyden haasteet, väsymys, nälkä ja kiukku. Meidän mielessä risteilee päivittäin tunteita laidasta laitaan, ja tärkeää on hyväksyä kaikki tunteet, ei niitä vaikeampia tunteita saa missään nimessä paetakaan. Elämä ei ole kenelläkään varsinaisesti helppoa, eikä sen pidäkään olla. Mutta on eri asia antaa epäonnen lintujen lentää pään yli kuin antaa niiden tehdä pesänsä pään päälle, erään sananlaskun mukaan. Kaiken vaikeuksien keskeltä voimme edelleen koittaa nähdä asiat kivassa valossa. Nähdä muut ihmiset ensisijaisesti mukavina tyyppeinä, ottaa tilanteet vastaan hymyillen, arvostaen, kunnioittaen.

Sillä ei ole mitään väliä, kuinka joku toinen täyttää tiskikoneen. Ei ole mitään merkitystä, jos joku toinen ajaa autoa hieman eri tavoin kuin itse ajan. Ei ole väliä, kuinka joku toinen avaa keksipaketin, laittaa pussilakanan tai missä järjestyksessä hoitaa leipomisen askareet. Siispä minun ei tarvitse edes ääneen mainita, jos tekisin jonkin jutun eri tavalla. Päätän olla välittämättä pienistä jutuista. Päätän keskittyä elämässä itse elämiseen, huolettomaan perusasenteeseen. Haluan nähdä ympärilläni hyvää, jättää huomaamatta pienet virheet. Haluan olla armollinen, anteeksiantava ja lempeä. En tuomitseva, pikkutarkka ja omahyväinen. Päätän elää tämän lyhyen elämäni huoletonna ja antaa muiden ympärilläni olevien ihmisten elää myös omannäköistä elämäänsä.

Negatiivisuus voi tarttua meihin ympäristöstämme ja saatamme sitä itsekin muihin tartuttaa – onneksi myös positiivisuus tarttuu. Hymy, ilo ja kehut leviävät, kun ne vain laittaa liikkeelle.

What worries you, masters you – minkä sinä haluat antaa hallita elämääsi?

2 thoughts on “Huoleton mieli!

  1. uskomattoman ihana blogi sulla! tuntuu, että postaus toisensa jälkeen olen täysin samaa mieltä ja saan sulta niin paljon inspiraatiota. jatka ihanan blogisi kirjoittelemista!❤

    Liked by 1 henkilö

    1. Oi kiitos ❤ ❤ Tämä kommentti lämmitti sydäntä! Ainakin nyt kirjoittelu tuntuu niin omalta harrastukselta, että blogi varmasti jatkuu vielä! ❤ Kiitos!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s