Elämäniloa!

Oli tarkoitus pitää pidempikin tauko blogista, mutta tässäpä sitä ollaan taas kirjoittelemassa. Oisihan tuon voinut melkein arvata.

Jos kysyttäisiin, mikä on minun mielestäni avain onneen, olisi vastaukseni ehdottomasti: elämänilo. Itse koen, että elämänilossa, leikissä ja hauskanpidossa on hyvin pitkälti avain elämään, jossa voi joka päivä kokea iloa ja onnea.

Lapsilta elämänilo tulee niin luonnostaan. Ei tarvitse kauaa katsella leikkipuistoissa lasten menoa, kun jo voi havaita selvän eron lasten ja aikuisten elämäntavassa. Lapset hakevat luonnostaan hauskoja hetkiä, naurua, keksivät mielikuvituksensa avulla puuttuvia asioita ja kirmailevat menemään värikkäissä haalareissaan. He innostuvat pohjattomasti pienistäkin jutuista ja saavat naurukohtauksia. Milloin kaikki muuttuu niin vakavaksi?
Tuntuu, että suurin osa suomalaisista aikuisista on ihan tyytyväisiä elämäänsä. Moni kokee onnea työpaikastaan, lapsistaan, avioliitostaan ja vaikka omasta talosta. Mutta samalla voi tuntua, että jotain kuitenkin puuttuu. Että vaikka kaikki on hyvin, ja siitä osataan olla kiitollisiakin, jokin saattaa silti tuntua vajaalta. Olen paljon pohtinut, voisiko se osittain olla sitä, että elämänilo on kadonnut. Arki voi tuntua tyhjältä, jos ei oikein osaa iloita elämästä.

Jos elämä on sitä, että koskaan ei ole aikaa tehdä mitään iloa tuottavaa, ei ihme, että kaikki alkaa maistumaan puulta, arki näyttämään harmaalta. Jos koskaan ei naurata tai edes hiljaisesti hymyilytä, elämältä alkaa kadota merkitys. Aikuistuessa arki voi helposti pikkuhiljaa muuttua vain oravanpyörän pyörittämiseksi: ruoan laittamiseksi, laskujen maksamiseksi, työn teoksi, aikuisuuden handlaamiseksi. Lopulta kaikki vähänkin epärationaalinen jää pois, ehkä vain kerran tai pari kuussa tulee otettua aikaa jollekin mukavalle. Tällainen elämä tuskin pidemmän päälle tuntuu kovin mielekkäältä.

Kun ottaa elämän yksinkertaisemmin ja lakkaa tekemästä kaikesta vaikeaa, tulee elämästä huomattavasti helpompaa. Kun ei ota kaikkea niin vakavasti. Itse olen ainakin kokenut näin. Kun pitää hauskaa, tekee itselleen iloa tuottavia asioita ja hymyilee menemään, elämä tuntuu äärimmäisen hienolta asialta kokea. Enkä sano, etteikö minunkin elämässäni vaikeuksia riittäisi, kaikilla kai niitä on. Mutta iloinen mieli voi saada köyhänkin, tai kenen tahansa, arjesta juhlaa. En todellakaan ajattele, että rikkaudet ja menestys toisivat kenellekään automaattisesti onnea. Päinvastoin, olen kuullut aidoimmat ja remakimmat naurut kaikkein köyhimpien kanssa ruokaillessani.

On ollut ihanaa oppia saamaan iloa todella yksinkertaisista asioista. Mikä lahja on ollut huomata, ettei iloon tarvitakaan suurta pankkitilin saldoa, uuden kirjavaa vaatekaappia tai sisustushankintoja. Iloon tarvitaan vain hieman kepeää hullun veikeää mieltä, omituisia ideoita ja taito pysähtyä nauttimaan.Jokainen ihminen tarvitsee iloa, hauskuutta, leikkiä ja naurua. Toki kaikki me saamme näitä eri asioista ja me kaikki myöskin ilmaisemme iloa eritavoin. Nauruja on yhtä monenlaisia kuin on ihmisiäkin, samoin tapoja hymyillä. Erilaiset hymyt ja naurut ovat todella kiehtovia, itse ainakin saan jo pelkästään siitä iloa, jos vain kuulen jonkun toisen ihmisen nauravan! Elämä ei ole niin vakavaa. Tärkeintä  on muistaa hakea iloa, löytää syitä hymyillä. Jokainen ainutlaatuisella omalla tavallaan.

Eikä hauskan huiskea elämä tarkoita vastuuttomuutta. Esimerkiksi minulle tuo suurta iloa elää ekologisesti: en voisi saada iloa esimerkiksi vaatteiden shoppailusta, kun mietin vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia. Saan onnea ekologisista valinnoista, joiden tiedän suojelevan tätä lapsillenikin jäävää planeettaa. Saan myös paljon iloa jakamisesta, ajan tai vaikka rahan. Hauskanpito ei tarkoita sitä, että elämästä tulisi itsekästä, päinvastoin. Jatkuva itsekkyys ei tuo aitoa iloa. Jaettu ilo on aina se paras ilo.

Hauskuuden kokemuksia voi saada monenlaisista asioista. Joku saa iloa uudesta kioskijäätelömausta ja laiturilla järvimaiseman ihastelusta. Toiselle käsitys hauskasta tarkoittaa hikoilua kilpailuhenkisessä sählyottelussa. Joku toinen rakastaa nauraa teatterin katsomossa, toinen hymyilee hiljaisesti sisään päin kuunnellessaan upeaa livemusiikkia. Iloa voi tuoda niin kotona käsitöiden parissa hiljentyminen, vapaaehtoistyö, ystävien kanssa kikattelu, kitaran soittaminen, lasten kanssa leikkiminen, tietokonepelien pelaaminen, puhelimessa puhuminen tai vaikka uusien reseptien kokkailu. Suosittelen silti kaikkia toisinaan kokeilemaan jotain aivan uuttakin, jotain päätöntä, järjetöntä ja hullun hauskaa.

Tässä joitain ideoita:
– Bongaus: Mene johonkin julkiseen tilaan ja kirjoita esimerkiksi puhelimen muistioon, millaisia ihmisiä näät. Kirjoita omituisia huomioita ja yksityiskohtia, joita bongaat. Halutessasi voit jatkaa ajatusleikkiä ja miettiä, minkälainen kunkin hahmon tarina on. Bongata voi myös vaikka rekisterinumeroita (kokeile kerätä 1-100), eläimiä, hattuja…
– Leikkimieliset psykoanalyysit: Kiertele kirppiksellä ja tee leikkimielisiä luonneanalyyseja pelkästään pöytien perusteella. Samanlaisia analyyseja voi tehdä myös esim. autojen tai kenkien perusteella. Voit koittaa jatkaa jotain tarinaa pidemmällekin, miettiä laajemmaltikin tarinaa ihmisen takana.
– Mene lennättämään leijaa. Oikeasti, kokeile edes! Tosin tämä homma on vääränlaisella säällä todella turhauttavaa: parempi siis odotella kunnollista tuulista päivää. Silti se tunne on oikein antoisa, kun koko kelan saa  tyhjäksi. Parhautta.
– Kokeile jutella ihmisille: Aloita juttelu kenelle tahansa, mitään ei voi hävitä. Useimmiten palkintona on vähintäänkin mieleenjäävä kohtaaminen, kahden ihmiselämän risteäminen hetkeksi tällä matkalla. Parasta on jutella erilaisille ihmisille: eri ikäisille, hyvin erilaisen yhteiskunnallisen aseman omaaville jne. Todella opettavaista ja silmiä avaavaa.
– Leiki: mitä tahansa. Mene leikkipuistoon ja laske liukumäkeä. Mene heittelemään koreja. Osta legopaketti tai palapeli koottavaksi. Lue jokin kauniisti kuvitettu lastensatu. Katso piirretty. Etsi kirpparilta jokin upea lelu. Mene metsään hyppimään ja kuvittele itsesi Gandalfiksi. Tee ruokaa kelloa vastaan ja kuvittele olevasi Masterchefissä. Puhu Suomea väärinpäin. Lainaa kirjastosta jokin kiinnostava avaruus-tiedekirja lasten tietokirjapuolelta. Pelaa lautapelejä. Kiipeä puuhun. Kutita. Tee käpylehmiä. Pehmomiekkaile. Leiki tyynysotaa. Naura!
– Avaa silmäsi ja ala huomaamaan ympärilläsi hauskoja asioita. Kuinka joku pilvi saattaa saada nauramaan. Puu saattaa näyttää hölmöltä. Saatat nähdä hauskan näköisen ihmisen (itse näin vastikään vanhan papparaisen, jolla oli päällään Super Mario paita. Siis niin söpöä! Olisipa pitänyt ottaa kuva!). Ehkä saat kaupassa käydessä todistaa jotain hauskaa tilannetta tai päätät nähdä pilviverhon takana mielikuvituksesi avulla kirkkaana paistavan auringon.
– Twistaa arkea: Minkä tahansa täysin arkisen asian voi tehdä joko tavallisesti tai  hauskasti. Miten voisit pestä hampaat hauskemmin? Entä käydä saunassa hauskemmin? Hampaat voi vaikka pestä vasemmalla kädellä ja saunaan voi ostaa jotain ihan erityistä saunajuomaa. Tai ehkä saunassa voisi kokeilla laulaa saunalauluja? Ruokaa voi laittaa elämyksellisemmin kokeilemalla maistaa jotain ihan uutta tai vaikka leipomalla lattialla Peppi Pitkätossun tavoin. Kaupassakin voi käydä tosi hauskasti. Ruokakoriin voi päättää ostaa 3 aivan uutta tuotetta tai vaikkapa 3 punaista ruokaa. Tai sitten ostaa jotain, minkä voi yllätykseksi pudottaa vieraan ihmisen postilaatikkoon, vaikka suklaalevyn. Lenkillä käydessä voi koittaa bongata 3 jollain lailla hauskaa tai mieleenjäävää asiaa.
– Iloa arkeen: Monen ei ole vaikeaa lomalla tai kesämökillä löytää iloa. Siellä voi olla todella helppoa ottaa iisimmin, huoletonna vain kääntää kylkeä aurinkotuolissa. Samaa asennetta kannattaa imeä sinne kiireisemmänkin arjen keskelle.
– Hanki itsellesi lelu: Osta tai väkerrä itsellesi lohtua tuova murhenalle. Tai ehkä tarvitsetkin unilelua? Ehkä nukkekodin askartelu olisi sinulle mieluista puuhaa? Tai jonkin tietyn pienoismalliauton hankkiminen? Vai pitäisitkö ehkä oman maatuska-sarjan maalaamisesta? David Beckhamkin tykkää Legoista, ne nyt ainakin sopivat kaiken ikäisille.
– Levitä hyvää mieltä: Tämä ehkä tärkeimpänä neuvona. Kun ei kulje itse naama nurinpäin ja arvostelevat silmälasit päässä, tekee paljon niin itselle kuin muillekin. Kun itse hymyilee, saa useammin myös vastaukseksi hymyjä. Kun itse nauraa herkästi, hyvä mieli leviää nopeaan. Kehu, huomaa hyvää, ehdota rohkeasti hauskaa tekemistä, sano ”kyllä” hulluilta kuulostaville seikkailuille ja pulppua puhdasta elämäniloa ja huolettomuutta.

Koen, että sen jälkeen, kun olen löytänyt naurun, ilon ja hauskanpidon elämääni uudestaan, kaikki on ollut toisin. Kuinka jännittäväksi nykyisin koen jokaisen päivän, millaisena seikkailuna näen elämäni matkan. Elämä on aikas ihanaa!
Loppuun vielä pakko sanoa, että ei asia tietenkään aina ole niin mustavalkoinen. Jos kärsii jostain mielenterveysongelmasta, kuten masennuksesta, voi siellä olla tiellä niin paljon asioita, jotka elämänilon kokemista vaikeuttavat. Silloin voi olla todella hyvä koittaa niitä asioita päästä vähä vähältä ammattiauttajan kanssa purkamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s